Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Cannelloni z mięsem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Cannelloni robiłam po raz drugi, za pierwszym razem wyszła klapa a za drugim smaczna potrawa :)

Cannelloni z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cannelloni z mięsem i warzywami

 

  • 1 opakowanie makaronu Cannelloni 250 g
  • 500 g mielonego, wieprzowego mięsa
  • 1 słoiczek marynowanych karczochów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 większa łodyga selera naciowego
  • sól i przeprz do smaku
  • przyprawa tandori mix do smaku
  • 4 ząbki czosnku
  • suszony rozmaryn do smaku
  • majeranek do smaku
  • 1 łyżka oliwy lub oleju

 

  • 1 słoik sosu bolonskiego Łowicz
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1/2 litra czystego bulionu rosołowego
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem i warzywami
Na patelni rozgrzewamy oliwę i na rozgrzaną wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Zrumieniamy cebule i dodajemy odsączone z oleju i pokrojone karczochy oraz pokrojoną w kostkę łodygę selera naciowego. Zesmażamy razem, dodajemy w razie konieczności trochę oliwy z karczochów, siemię lniane, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Smażymy wszystko razem , doprawiamy przyprawami . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, każdą rurkę cannelloni napełniamy farszem mięsnym. Rurki nie powinny być zbyt mocno wypełnione farszem ponieważ mogą popękać. Napełnione mięsem rurki układamy jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym. Sos boloński, przecier pomidorowy oraz bulion mieszamy razem, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy nasze rurki makaronowe, powinny być całkowicie przykryte. Naczynie wstawiamy do piekarnika, ustawiamy tem. 150 C i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Podajey na ciepło. Smacznego:)
Cannelloni z mięsem i warzywami
Do cebuli dodajemy pokrojone karczochy i seler
Cannelloni z mięsem i warzywami
dodajemy mieso i pozostałe przyprawy, przesmażamy
Cannelloni z mięsem i warzywami
Makaron nadziewamy farszem mięsnym i układamy w naczyniu żaroodpornym