goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Cannelloni z mięsem mielonym i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To pyszne i wbrew pozorom łatwe w przygotowaniu danie

Cannelloni z mięsem mielonym i kukurydzą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Cannelloni z mięsem mielonym i kukurydzą

 

  • cannelloni 1 opakowanie
  • mięso mielone wieprzowe 80 dag
  • kukurydza 1 puszka
  • cebula 1 sztuka
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • sos beszamelowy:
  • mleko 2 szklanki
  • masło 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa
  • bazylia świeża kilka listków
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Cannelloni z mięsem mielonym i kukurydzą
Mięso mielone podsmażamy wraz z posiekaną cebulą. Dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę oraz przyprawy, świeżą bazylię. Całość mieszamy, studzimy. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy. Wlewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy gałkę muszkatołową. Makaron nadziewamy farszem i układamy luźno w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę polewamy sosem beszamelowym. Cannelloni zapiekamy około 1 godzinę w 180 stopniach.
Cannelloni z mięsem mielonym i kukurydzą
Do podsmażonego mięsa dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę
Cannelloni z mięsem mielonym i kukurydzą
Składniki sosu beszamelowego zagotowujemy, doprawiamy gałką muszkatolową
Cannelloni z mięsem mielonym i kukurydzą
Nadziane mięsnym farszem cannelloni układamy w naczyniu żaroodpornym
Cannelloni z mięsem mielonym i kukurydzą
Każdą warstwę makaronu polewamy sosem beszamelowym