Sposób przygotowania:
Canneloni z brokułami i szpinakiem
Brokuły myjemy dokładnie, dzielimy na małe różyczki, a grubsze łodygi części kroimy w kostkę. Gotujemy ok. 5 minut na parze lub w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po czym odcedzamy i w razie potrzeby siekamy. Szpinak starannie płuczemy, odrywamy korzonki. Obrane ząbki czosnku siekamy, pora kroimy w półplasterki, a fetę w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy w niej pora z czosnkiem (ale nie do zrumienienia), a gdy zmiękną dodajemy liście szpinaku i dosłownie chwilkę smażymy mieszając. Patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy cząstki brokułów i fetę, mieszamy i w ten sposób otrzymujemy farsz i doprawiamy do smaku Solą i pieprzem Przygotowujemy sos: na patelni rozpuszczamy masło, patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę - dokładnie mieszamy, tak by nie było żadnych grudek. Patelnię znowu stawiamy na ogniu i doprowadzamy mąkę do lekkiego zrumienienia. Teraz dodajemy ZIMNE mleko, cały czas intensywnie mieszając.Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy trochę mleka - powinien mieć konsystencję gęstej śmietany - jeśli jest już taki, i trochę przestygnie dodajemy do sosu żółtka wymieszane ze śmietaną - dzięki temu sos będzie jeszcze bardziej jedwabisty i będzie miał bardzo zachęcający kolor. Sos doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz solą i białym pieprzem. Farszem napełniamy surowe rurki cannelloni, układam je w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem i obficie posypujemy parmezanem. Naczynie wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
jarek-energy
sandra200
Magdusia1312
Ann