toffik

toffik

Kucharz
[Przepisów: 14]

Cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Nie wiem czemu, ale dłużej niż 12 godzin to ciasto u mnie nie postoi

Cappuccino

Składniki:

Cappuccino

 

  • BISZKOPT:

 

  • 195g mąki tortowej
  • 210g cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA CAPPUCCINO:

 

  • 160g cukru
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka mąki
  • 5 łyżek cappuccino np. czekoladowego (proszek)
  • 500ml zimnego mleka
  • 375g masła

 

  • MASA ŚMIETANOWA:

 

 

  • DEKORACJA:

 

  • 100g mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Cappuccino
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Ciasto pieczemy w 180o przez około 25 minut.MASA CAPPUCCINO:Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, cappuccino i połowę mleka. Resztę mleka zagotować i wlać do niego masę z żółtkami. Całość ugotować jak budyń i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu i dokładnie połączyć. Gotową masę wykładamy na biszkopt.MASA ŚMIETANOWA: Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z pozostałymi składnikami. Gotową masę wyłorzyć na masę cappuccino.Wierzch ciasta posypać startą na tarce mleczną czekoladą lub udekorować wzorkami z ciemnego kakao. Ja to ciasto piekę w formie 25/36