zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Cappuccino ( ciasto )

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszne ciasto do kawki lub herbaty. Po prostu na każdą okazję. Polecam tym bardziej na taką paskudna pogodę jak dziś.

Cappuccino ( ciasto )

Składniki:

Cappuccino ( ciasto )

 

  • BISZKOPT :
  • 5 jajek
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szk cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • MASA :
  • 2 szk mleka
  • 150 g cappuccino śmietankowego ( może być inny smak )
  • 3 łyżki mąki ( może być tortowa )
  • 1/2 szk cukru
  • 5 żółtek
  • 250 masła lub margaryny

 

Sposób przygotowania:

Cappuccino ( ciasto )
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno dodając pod koniec cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżkę mąk przesianych z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale nie mikserem a na przykład rózgą. Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki ( u mnie na 2/3 wysokości ).

MASA : Jedną szklankę mleka wlać do garnka. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać drugą część mleka, wsypać mąkę i cappuccino i dokładnie wymieszać. Mleko w garnku zagotować a gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Następnie zakryć budyń folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i wystudzić. Gdy wystygnie miękkie masło lub margarynę utrzeć i dodawać porcjami schłodzony budyń.

POLEWA : W rondelku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać na ogniu mieszając. Potem zdjąć z ognia i przestudzić ale niech polewa będzie płynna.

PRZEŁOŻENIE : Grubszy biszkopt włożyć do blaszki zostawiając papier do pieczenia bo ułatwi nam to wyjęcie ciasta z blaszki do krojenia. Nasączyć na przykład sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 masy, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę masy. Na koniec fikuśnie polać polewą i wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem kroić w kostkę.