Sposób przygotowania:
Cappuccino ( ciasto )
BISZKOPT : Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno dodając pod koniec cukier i ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżkę mąk przesianych z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale nie mikserem a na przykład rózgą. Gotowe ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa placki ( u mnie na 2/3 wysokości ).
MASA : Jedną szklankę mleka wlać do garnka. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać drugą część mleka, wsypać mąkę i cappuccino i dokładnie wymieszać. Mleko w garnku zagotować a gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Następnie zakryć budyń folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i wystudzić. Gdy wystygnie miękkie masło lub margarynę utrzeć i dodawać porcjami schłodzony budyń.
POLEWA : W rondelku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać na ogniu mieszając. Potem zdjąć z ognia i przestudzić ale niech polewa będzie płynna.
PRZEŁOŻENIE : Grubszy biszkopt włożyć do blaszki zostawiając papier do pieczenia bo ułatwi nam to wyjęcie ciasta z blaszki do krojenia. Nasączyć na przykład sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 masy, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę masy. Na koniec fikuśnie polać polewą i wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem kroić w kostkę.
MASA : Jedną szklankę mleka wlać do garnka. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać drugą część mleka, wsypać mąkę i cappuccino i dokładnie wymieszać. Mleko w garnku zagotować a gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia. Następnie zakryć budyń folią spożywczą tak aby przylegała do budyniu i wystudzić. Gdy wystygnie miękkie masło lub margarynę utrzeć i dodawać porcjami schłodzony budyń.
POLEWA : W rondelku umieścić wszystkie składniki i podgrzewać na ogniu mieszając. Potem zdjąć z ognia i przestudzić ale niech polewa będzie płynna.
PRZEŁOŻENIE : Grubszy biszkopt włożyć do blaszki zostawiając papier do pieczenia bo ułatwi nam to wyjęcie ciasta z blaszki do krojenia. Nasączyć na przykład sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Wyłożyć 2/3 masy, wyrównać powierzchnię i zakryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę masy. Na koniec fikuśnie polać polewą i wstawić ciasto do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem kroić w kostkę.
Jagoda.L
zewa
Dziękuję. Tak jest pyszne i puszyste co widać po nie za bardzo ładnym biszkopcie bo ciężko się kroił. Ale jest pyszne a to najważniejsze.