Sposób przygotowania:
Ciasto Cappucino
Wykonanie ciasta: Na samym początku musimy utrzeć miękkie masło do białości. Następnie należy roztopić czekoladę i lekko schłodzić, a następnie połączyć z utartym masłem. 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczamy w 1 łyżce gorącej wody, a następnie zmiksujemy ją do masy. Powoli dodajemy cukier nadal miksując.
Białka oddzielamy od żółtek ( warto zaopatrzyć się w specjalną łyżeczkę która ułatwi nam tą czynność ). Następnie powoli dodajemy żółtka do masy i dalej miksujemy. Mąkę pszenną należy z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy nadal miksując. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z uzyskaną masą czekoladową.
Gotowe ciasto należy przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 23cmx23cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temp.170C do momentu tzw suchej wykałaczki. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przekrawamy go wzdłuż na 2 placki.
Wykonanie masy cappuccino: Serek mascarpone należy zmiksować z cappuccino. Następnie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i przestudzamy. W kolejnym kroku ubijamy na sztywno kremówkę, powoli dodajemy cukier dalej miksując. Następnie powoli przelewamy ostudzoną żelatynę nadal miksując. Ubiją masę łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie delikatnie mieszamy.
Ubicie kremówki na górną warstwę: Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno a następnie wsypać cukier i ubić. Jak dokończyć ciasto: Dolny spód ciasta wykładamy kremem cappuccino, nakładamy kolejne ciasto a na wierzch wykładamy ubitą kremówkę i oprószamy cappuccino. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez około 1 godziny. Pycha palce lizać :)
Białka oddzielamy od żółtek ( warto zaopatrzyć się w specjalną łyżeczkę która ułatwi nam tą czynność ). Następnie powoli dodajemy żółtka do masy i dalej miksujemy. Mąkę pszenną należy z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do masy nadal miksując. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z uzyskaną masą czekoladową.
Gotowe ciasto należy przełożyć do kwadratowej formy o wymiarach 23cmx23cm, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut w temp.170C do momentu tzw suchej wykałaczki. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta przekrawamy go wzdłuż na 2 placki.
Wykonanie masy cappuccino: Serek mascarpone należy zmiksować z cappuccino. Następnie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i przestudzamy. W kolejnym kroku ubijamy na sztywno kremówkę, powoli dodajemy cukier dalej miksując. Następnie powoli przelewamy ostudzoną żelatynę nadal miksując. Ubiją masę łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie delikatnie mieszamy.
Ubicie kremówki na górną warstwę: Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywno a następnie wsypać cukier i ubić. Jak dokończyć ciasto: Dolny spód ciasta wykładamy kremem cappuccino, nakładamy kolejne ciasto a na wierzch wykładamy ubitą kremówkę i oprószamy cappuccino. Ciasto przed podaniem należy schłodzić w lodówce przez około 1 godziny. Pycha palce lizać :)




Konczi
marietta