SUPERPRZEPIS

Cappuccino na herbatnikach

  • 2
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Cappuccino na herbatnikach Więcej zdjęć (5)

Ciasto bez pieczenia, które nie może się nie udać. Kwaskowate powidła idealnie komponują się w smaku ze słodką masą cappuccino. Idealne do kawy.

Składniki:

Cappuccino na herbatnikach

 

  • Masa:
  • kostka miękkiego masła
  • 5 łyżek cappuccino orzechowego
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • kieliszek wódki

 

 

  • 350g herbatników
  • mały słoiczek powideł śliwkowych
  • 1/2 szkl mleka
  • bita śmietana do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cappuccino na herbatnikach
Masa: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodać cappuccino a na koniec wódkę. Mleko przelać do głębokiego talerza i maczać w nim herbatniki. Ciastka układać w 2 rzędach po 5 herbatników. Każdą warstwę ciastek posmarować cienko powidłami a następnie masą. Czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Mi wyszło 7 warstw. Ostatnią warstwą niech będą herbatniki. Polewa. Masło, mleko, cukier i kakao przełożyć do garnuszka i podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na chwilę aby spęczniała. Lekko podgrzać aby się rozpuściła. Dodać ją do polewy i dokładnie wymieszać. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto. Odstawić do schłodzenia. Ciasto przed podaniem udekorować kleksami bitej śmietany. Porada: dzięki żelatynie polewa nie kruszy się i nie brudzi ciasta przy krojeniu.
Cappuccino na herbatnikach
Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, cappuccino i wódką
Cappuccino na herbatnikach
Mleko przelać do talerza i maczać w nim herbatniki
Cappuccino na herbatnikach
Herbatniki układać w 2 rzędach po 5. Smarować powidłami i masą.
Cappuccino na herbatnikach
Składniki na polewę podgrzać, dodać rozpuszczoną żelatynę