Zolek92

Zolek92

Kucharz
[Przepisów: 4]

Ciasto orzechowe z cappuccino

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne i niedrogie

Ciasto orzechowe z cappuccino Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto orzechowe z cappuccino

 

 

  • 800 ml śmietany 30 %
  • 8 łyżek cukru pudru (wg uznania)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 duże łyżki cappuccino orzechowego

 

Sposób przygotowania:

Ciasto orzechowe z cappuccino
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier.Następnie pomału dodawaj żółtka.Mąki i kakao przesiej i delikatnie wymieszaj z masą. Przełóż do tortownicy o średnicy 28 cm i piecz przez ok 40 min w tem. 180 stopni.Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj cukier i cappuccino. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości mleka i dolej do masy.Kawę rozpuść w ok. 200 ml wody. Upieczony biszkopt, przekrój na dwie części. Nasącz ponczem. Warstwy ułóż w następujący sposób; biszkopt,śmietana,biszkopt,śmietana, herbatniki,orzechy włoskie i płatki migdałowe.Następnie ciasto polej rozpuszczoną czekoladą i schłodź w lodówce przez min.3h.
Ciasto orzechowe z cappuccino
Po przekrojeniu w całej kuchni unosi się aromat kawy.