gruszka28n

gruszka28n

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Capuccino - ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt upiec i wystudzić.

Capuccino - ciasto

Składniki:

Capuccino - ciasto

 

  • biszkopt( ja robię z 6 jajek ale w oryginale-od teściowej- było, że z 4 jaj)
  • Masa:
  • 5 jaj ( 4 żółtka i 1 całe),
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 masło,
  • 2 serki homogenizowane Danone,
  • 2 szkl. mleka w proszku,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2 paczki biszkoptów(wyrośniętych)
  • Kawa rozpuszczalna do moczenia biszkoptów ( ja daję 2 łyżki na 1/2 litra wody)
  • Polewa

 

Sposób przygotowania:

Capuccino - ciasto
Biszkopt upiec i wystudzić. (Większość osób piecze biszkopt według swojego sprawdzonego przepisu, a jeżeli nie macie takiego, to dodałam też oddzielny przepis na biszkopt, który zawsze mi się udaje). Masa: 4 żółtka i 1 całe jajo + 3/4 szkl. cukru ubić na parze, wystudzić. Utrzeć masło, dodać ubite i wystudzone jajka. Potem dodawać na przemian 2 serki i 2 szkl. mleka w proszku. Pod koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wody (musi być przestudzona ale nie stężała). Na biszkopt wyłożyć jedną część masy, biszkopty moczyć w kawie i układać na masie, na to drugą porcję masy i biszkopty spodem do góry. Na wierzch polewę.