Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Carpaccio

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 5

te danie przekonało mnie do wołowiny i kuchni włoskiej a zwłaszcza do tak podanego mięsa

Carpaccio

Składniki:

Carpaccio

 

  • 450 g polędwicy wołowej
  • 65 g parmezanu
  • 100 g rukoli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • sok z 1 cytryny
  • sos worcester
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Carpaccio
Z polędwicy usuwamy resztki błon, tłuszczu, suszymy, nacieramy łyżką oliwy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Liście rukoli płuczemy i osuszamy. Połowę parmezanu kroimy w cienkie paski, a drugą połowę ścieramy na tarce. Polędwicę wyjąć z zamrażalnika odwijamy z folii, kroimy na bardzo cienkie plasterki, układamy na talerzach skrapiamy oliwą, posypujemy utartym parmezanem, przybieramy liśćmi rukoli oraz połamanymi plasterkami parmezanu. Podajemy z pieczywem oraz przyprawami: solą, pieprzem, sosem worcester, sokiem z cytryny i ziarnistym pieprzem.

Tagi:

sosy