Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Cebula faszerowana 1

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cebule obrać, opłukać, ściąć wierzchy, wydrążyć pozostawiając grube ścianki.

Cebula faszerowana 1

Składniki:

Cebula faszerowana 1

 

  • 8 dużych cebul
  • 2-3 łyżki masła
  • 40 g grzybów suszonych
  • natka pietruszki
  • 2/3 szkl śmietany
  • 4 łyżki ryżu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebula faszerowana 1
Cebule obrać, opłukać, ściąć wierzchy, wydrążyć pozostawiając grube ścianki. Zalać wrzącą wodą, gotować 3-5 min. Odcedzić, posypać przyprawami. Grzyby umyć, namoczyć i ugotowac z dodatkiem cebuli. po ugotowaniu wyjąć, posiekać. ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotowac na półmiękko, odcedzić. Wymieszać z grzybami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Przygotowanym farszem napełnić cebule, ułożyć w rondlu, polać tłuszczem i upiec. Pod koniec pieczenia polewać śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym i przyprawami. Podawać z ziemniakami.

Tagi:

ryż grzyby