Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Cebulaki Babcigramolki :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo smaczne pieczywo . Przepis wywodzi się chyba z kuchni żydowskiej.

Cebulaki  Babcigramolki :

Składniki:

Cebulaki Babcigramolki :

 

  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżka oleju
  • 2 średnie cebule
  • ¼ szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Cebulaki Babcigramolki :
Drożdże rozetrzeć z cukrem , 1 łyżeczka mąki i paroma łyżkami mleka . Zostawić by wyrosły ( 15-20 minut ).Mąkę przesiać , dodać zaczyn drożdżowy, stopione ( letnie ) masło, letnie mleko , jajko ( ½ żółtka ująć i zostawić do posmarowania ciasta ), szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Podzielić na 6-8 porcji . Uformować kulki, spłaszczyć je ( na placki wielkości talerzyka- brzegi mają być grubsze , a w środku ma być lekkie wgłębienie ) i ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem ( ok. 40 minut ).W tym czasie podsmażyć na oleju pokrojoną w piórka cebulę , podlać wodą i dusić aż woda odparuje . Posmarować placki żółtkiem rozmieszanym z łyżka wody. Cebule podzielić na poszczególne placuszki i rozsmarować je po nich ( na środkach ).Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni . Wstawić blachę i piec aż placki się zarumienią – ok. 30 minut.

Tagi:

jajko jajka