Sposób przygotowania:
cebularze.
mleko podgrzewamy z cukrem (powinno być letnie, nie można go za mocno zagrzać) w letnim mleku rozpuszczamy rozkruszone drożdże, zostawiamy do wyrośnięcia (mleko powinno się zapienić) kiedy drożdże wyrosną przelewamy je do miski, dodajemy olej i szczyptę soli, dodajemy mąkę i wyrabiamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, powinno być miękkie i elastyczne, przykrywamy je ściereczką i zostawiamy na pół godziny (powinno podwoić swoją objętość) w tym samym czasie obieramy i kroimy w piórka cebule, następnie dusimy ją na odrobinie oleju do miękkości ( w razie potrzeby podlewamy wodą), doprawiamy wegetą z ciasta drożdżowego formujemy okrągłe placuszki, układamy je na wytłuszczonej blasze, na placuszkach układamy podduszoną cebulę, posypujemy ziołami prowansalskimi, a na końcu tartym serem, pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni