Sposób przygotowania:
Cebularze
1/2 szklanki mleka podgrzać następnie wrzucić drożdże 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki dobrze wymieszać aż drożdże się rozpuszczą odstawić aby rozczyn wyrósł . Margarynę roztopić i wymieszać z drugą połowa mleka . Do misy wsypać kolejno mąkę sol , rozbełtane jajko oraz rozczyn i ciepłe mleko z margaryną . Dobrze wyrobić na gładkie ciasto , przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia . W tym czasie obrać cebulę , pokroić w księżyce i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju , na koniec przyprawić solą i pieprzem . Gdy ciasto wyrosło urywamy małe kawałki i formujemy placki które kładziemy na wysmarowanej olejem blaszce z pieca . Każdy placek smarujemy rozbełtanym jajkiem i na środek wykładamy cebulkę , odstawiamy na około 10 minut aby jeszcze delikatnie wyrosło i pieczemy w piekarniku około 20 minut w temp 200 C z termoobiegiem . Polecam .