Sposób przygotowania:
Cebularze Lubelskie
Do miski przesiewam mąkę. Wlewam część letniego mleka, wsypuje cukier i drożdże. Mieszam całość. Posypuję ciasto lekko mąką i odstawiam na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie roztapiam masło. Do wyrośniętego zaczynu dolewam ostudzone masło oraz sól. Jajko roztrzepuję. Zostawiam odrobinę jajka do posmarowania wierzchu, a resztę wlewam do mąki. Ostrożnie powoli dolewam mleko do ciasta i mieszam. Wyrabiam ciasto ręcznie lub robotem kuchennym tak aby było elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odkładam do miski wysmarowanej olejem, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Robię farsz:Cebule obieram i kroję w grubą kostkę. Podsmażam na oleju. Kiedy cebula zmięknie doprawiam ją do smaku solą i pieprzem. Do ciepłej cebulowej masy dodaje suchy mak i mieszam. Wyrośnięte ciasto dzielę na 6 równych części. Z każdej częsci formuję kulę i wałkuje na płaski placek. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Każdy placek po brzegach smaruje zostawionym jajkiem. Na środek placka wykładam cebulę wymieszaną z makiem. Cebularze piekę w 200 stopniach około 15 minut, aż się zarumienią.
agatka244