mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Cebularze Lubelskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mam tylko jedno zastrzeżenie do nich - należy przygotować je z potrójnej porcji, gdyż bardzo szybko znikają :))

Cebularze Lubelskie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Cebularze Lubelskie

 

Sposób przygotowania:

Cebularze Lubelskie
Do miski przesiewam mąkę. Wlewam część letniego mleka, wsypuje cukier i drożdże. Mieszam całość. Posypuję ciasto lekko mąką i odstawiam na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie pracować. W tym czasie roztapiam masło. Do wyrośniętego zaczynu dolewam ostudzone masło oraz sól. Jajko roztrzepuję. Zostawiam odrobinę jajka do posmarowania wierzchu, a resztę wlewam do mąki. Ostrożnie powoli dolewam mleko do ciasta i mieszam. Wyrabiam ciasto ręcznie lub robotem kuchennym tak aby było elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto odkładam do miski wysmarowanej olejem, przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Robię farsz:Cebule obieram i kroję w grubą kostkę. Podsmażam na oleju. Kiedy cebula zmięknie doprawiam ją do smaku solą i pieprzem. Do ciepłej cebulowej masy dodaje suchy mak i mieszam. Wyrośnięte ciasto dzielę na 6 równych części. Z każdej częsci formuję kulę i wałkuje na płaski placek. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Każdy placek po brzegach smaruje zostawionym jajkiem. Na środek placka wykładam cebulę wymieszaną z makiem. Cebularze piekę w 200 stopniach około 15 minut, aż się zarumienią.
Cebularze Lubelskie
Ciasto dzielę na 6 części, rozwałkowuję każdą na placek
Cebularze Lubelskie
Z cebuli podsmażonej na oleju i maku robię obłożenie
Cebularze Lubelskie
Na rozwałkowane placki nakładam po łyżce masy cebulowej