Sposób przygotowania:
Cebularze z makiem
1 ,5 szklanki mleka podgrzewamy z cukrem żeby było ciepłe wkruszamy drożdże oprószamy mąką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Jaja roztrzepujemy wsypujemy mąkę ,resztę mleka ,dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto ,gdyby okazało się za geste można kapnąć troszkę wody ciepłej,wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od ręki,na końcu dodać łyżkę margaryny ponownie zagnieść i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.najlepiej gdzieś koło grzejnika:)Farsz: Cebulę obieramy ,kroimy w kosteczkę ,wrzucamy na patelnię podlewamy olejem i dusimy pod przykryciem do miękkości aż cebula puści sok i ładnie się przyrumieni,pod koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i dodać 2 łyżki maku jeszcze chwilę poddusić razem i farsz gotowy.Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje i formujemy kule,mniejsze ,większe ,jakie komu pasuje,kładziemy na oprószonej mąką stolnicy i zostawiamy na kilka minut do ponownego wyrośnięcia. Blachę wykładamy pergaminem i układamy ciasto rozpłaszczając je ręką i nakładając łyżką porcje farszu.Wstawiamy do piekarnika ja piekłam w termoobiegu 25 min w temp 160* Po upieczeniu wyjmujemy i jemy gorące polane ketchupem
edytaha
2milutka
ja też Edytko:)