Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Cebulowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tartę można podawać na zimno lub ciepło

Cebulowa tarta

Składniki:

Cebulowa tarta

 

 

Sposób przygotowania:

Cebulowa tarta
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać 15 dag masła, dokładnie posiekać nożem, następnie dodać 150 ml wody i zagnieść ciasto, rozwałkować i włożyć do przygotowanej formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180 st. i podpiec. Pokrojoną w krążki cebulę, włożyć do rondla, wlać 1 szklanką wody z cukrem i szczyptą soli. Gotować bez przykrywki do odparowania wody. Następnie cebulę oprószyć mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem, dodać resztę masła, wymieszać. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wyłożyć cebulę, posypać tartym serem, włożyć do piekarnika i zapiec.