Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Książka Kucharska: Paszteciki w różnych odsłonach

Cebulowe paszteciki domowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Dodatek do barszczyku czerwonego.

Cebulowe paszteciki domowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Cebulowe paszteciki domowe

 

  • 35 dag mąka,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku Sól,
  • 3-4 sztuki cebula,
  • 1 sztuka żółtko jaja,
  • 3-4 łyżki olej,
  • 1/3 kostki masło,
  • 2 sztuki jaja,
  • 1 łyżka cukier,
  • 50 ml mleko,
  • 3 dag drożdże,
  • 2-3 łyżki mak

Sposób przygotowania:

Cebulowe paszteciki domowe
Drożdże należy rozrobić z mlekiem, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić je do wyrośnięcia. Gdy wyrosną należy dodać je do mąki z jajkami, stopionym masłem i solą. Zagnieść ciasto. Cebulę należy zeszklić na oleju razem z przyprawami. Ciasto rozwałkować i wycinać krążki. Na każdym krążku kłaść cebulę i zlepiać. Paszteciki smarować jajkiem i posypywać makiem. Piec przez 30 minut w temp. 170-180 stopni.
Cebulowe paszteciki domowe
Cebulowe paszteciki domowe
Cebulowe paszteciki domowe
Cebulowe paszteciki domowe