berciq

berciq

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Mini-pizza pszenna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Coś między pizzą a bułką - ciasto drożdżowe, wyrośnięte, z serem feta, warzywami i sosem czosnkowym. Zamiast sosu keczup też może być.

Mini-pizza pszenna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini-pizza pszenna

 

Sposób przygotowania:

Mini-pizza pszenna
Mąkę pszenną wsypać do miski, pokruszyć drożdże, dodać soli, zalać letnią wodą. Wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie. Dodać oliwy z oliwek, wymieszać ponownie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Warzywa pokroić w plasterki, a ser feta w kostkę. Z ciasta formować małe placki, na których ułożymy cebulę, pomidora i fetę.

Piec 20 minut w 180 stopniach. Sos: jogurt naturalny posolić, dodać pieprzu i czosnku granulowanego. Wymieszać.

Polać upieczone pizzerki.
Mini-pizza pszenna
Mąka pszenna i drożdże, z dodatkiem soli - podstawa ciasta.
Mini-pizza pszenna
Formujemy z ciasta placki, na których ułożymy składniki.
Mini-pizza pszenna
Cebula, pomidor pokrojone w plasterki. Feta w koskę.
Mini-pizza pszenna
Pieczemy 20 minut w 180 stopniach i gotowe.