Sposób przygotowania:
Cepeliny Eli
Mięso,1 cebulę i czosnek zmielić w maszynce z grubym sitkiem.Do mięsa dodać jajko,przyprawę do mielonego,sól,pieprz i wyrobić farsz.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami,odcisnąć przez gazę nad miseczką.Sok z ziemniaków odstawić,żeby skrobia się ustała. Zlać sok,skrobię dodać do przeciśniętych ziemniaków.Dodać utarte ziemniaki,3 jajka,mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto.W dużym płaskim garnku zagotować osoloną wodę.Uformować 1 kluskę,wrzucić do wrzątku i sprawdzić czy się nie rozgotowała.Jeżeli się rozgotowuje,dodać mąki ziemniaczanej i jeszcze raz wyrobić.Brać kawałki ciasta,rozpłaszczać na dłoni,nakładać około łyżki farszu i dokładnie skleić,formując podłużne kluski w kształcie cepelinów.Kluski wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu około 15 minut od wypłynięcia.2 cebule posiekać.Na patelni rozgrzać smalec,dodać cebulę,odrobinę soli,pieprzu i smażyć cebulę aż się lekko zrumieni.Cepeliny wyłożyć na talerze i polać smalcem z przesmażoną cebulką.Smacznego!
jaNina
pacpaw
edytaha
szewczyk