Sposób przygotowania:
Čevapčići z sosem tzatziki
Obrany ogórek zetrzeć na tarce z małymi oczkami i przełożyć na sito. Posolić i zostawić na 10-15 minut. Po tym czasie ogórka odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski. Wlać jogurt, dodać przepuszczony przez praskę czosnek i lubczyk, doprawić i wymieszać. Odstawić do lodówki. Mięso wyrobić z posiekaną drobno cebulą, 2 łyżkami mąki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić do smaku wedle uznania i ponownie wyrobić. Z mięsnej masy uformować mokrymi rękoma wałeczki długości około 10 cm, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju dopóki się mocno nie zrumienią. Opcja zdrowsza: Przygotowane mięsne wałeczki obtoczyć w mące i nabić na mokre patyczki do szaszłyków. Upiec na grillu. Podawać z przygotowanym wcześniej sosem tzatziki i chlebkiem pita lub ziemniakami.