jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Ceviche śledziowe w awokado

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ceviche śledziowe w awokado to rodzaj pysznej sałatki śledziowej podanej z łupinach z awokado. Warto taką sałatkę przygotować gdy spodziewacie się gości- ładnie się prezentuje na stole.

Ceviche śledziowe w awokado Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ceviche śledziowe w awokado

 

  • 1 duże dojrzałe awokado
  • 2 filety śledziowe solone a`la Matjas firmy Lisner
  • 2 limonki (lub 1 cytryna)
  • 1 papryczka pepperoni
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 1 łyżka posiekanych drobno orzechów
  • szczypta chilli w proszku
  • sól,biały pieprz
  • pęczek rukoli
  • kilka orzechów włoskich do dekoracji

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ceviche śledziowe w awokado
Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy.Moczymy je w zimnej wodzie na godzinę. Wyjmujemy śledzie z wody, osuszamy je. Z jednego filetu wycinamy kilka paseczków do dekoracji. Resztę kroimy w kosteczkę. Szorujemy limonki i osuszamy je dokładnie. Skórkę ścieramy za pomocą tarki. Wyciskamy sok z limonek do miseczki, dodajemy szczyptę soli, sporą szczyptę pieprzu, szczyptę chilli, starty imbir, posiekaną drobno szalotkę i pół łyżeczki startej skórki z limonki.Mieszamy wszystko. Dodajemy do sosu posiekane filety śledziowe oraz paseczki. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Przygotowujemy listki rukoli, myjemy je i osuszamy. Kroimy papryczkę w cieniutkie paseczki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Wyjmujemy łyżeczką delikatnie miąższ z awokado i rozgniatamy go widelcem. Łupiny zostawiamy do napełnienia. Wyjmujemy miseczkę ze śledziami, odkładamy paseczki do dekoracji. Do reszty dodajemy awokado - mieszamy. Łupiny awokado napełniamy ceviche z miąższem awokado. Układamy na górze każdej porcji paseczki śledzia i pepperoni. Oprószamy ceviche startą skórką z cytryny i posiekanymi orzechami. Dekorujemy rukolą i połówkami orzechów.
Ceviche śledziowe w awokado
Wyjmujemy śledzie z wody, osuszamy je. Z jednego filetu wycinamy kilka paseczków do dekoracji. Resztę kroimy w kosteczkę.

Tagi:

awokado