Sposób przygotowania:
Ceviche śledziowe w awokado
Filety śledziowe wyjmujemy z zalewy.Moczymy je w zimnej wodzie na godzinę. Wyjmujemy śledzie z wody, osuszamy je. Z jednego filetu wycinamy kilka paseczków do dekoracji. Resztę kroimy w kosteczkę. Szorujemy limonki i osuszamy je dokładnie. Skórkę ścieramy za pomocą tarki. Wyciskamy sok z limonek do miseczki, dodajemy szczyptę soli, sporą szczyptę pieprzu, szczyptę chilli, starty imbir, posiekaną drobno szalotkę i pół łyżeczki startej skórki z limonki.Mieszamy wszystko. Dodajemy do sosu posiekane filety śledziowe oraz paseczki. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Przygotowujemy listki rukoli, myjemy je i osuszamy. Kroimy papryczkę w cieniutkie paseczki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Wyjmujemy łyżeczką delikatnie miąższ z awokado i rozgniatamy go widelcem. Łupiny zostawiamy do napełnienia. Wyjmujemy miseczkę ze śledziami, odkładamy paseczki do dekoracji. Do reszty dodajemy awokado - mieszamy. Łupiny awokado napełniamy ceviche z miąższem awokado. Układamy na górze każdej porcji paseczki śledzia i pepperoni. Oprószamy ceviche startą skórką z cytryny i posiekanymi orzechami. Dekorujemy rukolą i połówkami orzechów.
kołczu
jaNina
Cieszę się bardzo że przepisy się przydają!
Miałam niedawno śledziowy tydzień i to są efekty :)
Wiesz, ze jestem miłośniczką śledzika :P