wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Śledź z curry i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Śledź trochę inaczej - z ostrą przyprawą curry i słodką żurawiną

Śledź z curry i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledź z curry i żurawiną

 

  • 250 gr śledzi ( matjas)
  • 1 cebula
  • szczypta cukru
  • garść żurawiny suszonej
  • 50 ml oleju
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • 1 i ½ łyżki sosku z cytryny
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Śledź z curry i żurawiną
Śledzie pokroić w 2 cm kawałki, popieprzyć. Cebulę pokroić w piórka, dodać szczyptę cukru, ½ łyżeczki soku z cytryny, wymieszać. Olej zmieszać z curry i łyżką soku z cytryny. W płaskim pojemniku ułożyć naprzemiennie cebulę i śledzia, posypać żurawiną i zalać olejem. Odstawić do przegryzienia się na co najmniej 3 godziny a najlepiej na noc w lodówce. W międzyczasie przemieszać wszystko, żeby wszystkie składniki były równo potraktowane curry.
Śledź z curry i żurawiną
śledzie pokroić w ok 2 cm paski i popieprzyć
Śledź z curry i żurawiną
cabulkę pokroić w półkrążki na grubość ok 1 mm
Śledź z curry i żurawiną
ułożyć śledzie, cebulkę i żurawinę w płaskim naczyniu
Śledź z curry i żurawiną
wymieszać olej z przyprawą curry i cytryną i następnie zalać nim śledzie