bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Śledź z chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do tych śledzi można również dodać jeszcze inne dodatki np. ogórki albo jajka.

Śledź z chrzanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledź z chrzanem

 

  • 40 dkg śledzi w oleju
  • 2 jabłka
  • 3 cebule
  • 3 łyżki chrzanu
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledź z chrzanem
Cebule pokroić w półtalarki, a następnie sparzyć gorącą wodą. Przestudzić i rozłożyć na półmisku. Śledzie pokroić na kawałki i ułożyć je na cebuli. Na śledzie zetrzeć obrane wcześniej jabłka. Chrzan, majonez i śmietanę wymieszać razem i doprawić do smaku solą i pieprzem, polać po jabłkach. Wstawić na godzinę do lodówki.
Śledź z chrzanem
Cebulę pokroić w półtalarki i sparzyć gorącą wodą. Przestudzić i ułożyć na półmisku.
Śledź z chrzanem
Śledzie pokroić na małe kawałki i ułożyć na cebuli.
Śledź z chrzanem
Jabłka obrać i zetrzeć na grubym tarku na śledzie.
Śledź z chrzanem
Wymieszać razem śmietanę, majonez i chrzan, doprawić do smaku solą i pieprzem i polać po jabłkach.