Sposób przygotowania:
Chałka cytrynowa
Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukier oraz margarynę zagniatamy ze sobą. Gotową ścieramy na tarce o małych oczkach. Śmietanę podgrzać. Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać szczyptę soli i po łyżce cukru i mąki. Dokładnie wymieszać, wlewając powoli pół szklanki śmietany. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, pozostały cukier, cukier waniliowy, sok wyciśnięty z cytryny oraz skórkę cytrynową i wlewamy rozczyn i mleko - dokładnie zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie, oraz będzie odchodziło od rąk. Oprószamy delikatnie mąką, przykrywamy odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i dzielimy na 4 równe części. Każdą część z osobna rolujemy na ok 35-40 cm. długości, a następnie zaplatamy warkocz. Końce mocno ze sobą ściskamy i chowamy pod spód. Zaplecioną chałkę układamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i smarujemy ciasto białkiem, a następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 30-40 min. w temp. 180’C. Smacznego !!