Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chałka na kefirze

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Niezwykle puszysta i mięciutka chałka, nie jest sucha dzięki kefirowi. Mało słodka, więc idealna z dżemem lub czekoladą :)

Chałka na kefirze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chałka na kefirze

 

Sposób przygotowania:

Chałka na kefirze
Do pojemnika od robota wsypać mąkę, sól, wbić jajko. Wlać kefir (w temp. pokojowej) i rozpuszczone masło. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do pojemnika i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Odgazować, podzielić na 3 części. Zapleść warkocz, ułożyć na blasze. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce
Chałka na kefirze
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier. Wlać do pojemnika i wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Chałka na kefirze
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką. Odgazować, podzielić na 3 części.
Chałka na kefirze
Zapleść warkocz, ułożyć na blasze. Odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem
Chałka na kefirze
i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce

Tagi:

jajko jajka