anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Chałka z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowa chałka świeża podana z masłem i dżemem na śniadanie sprawi że dzień będzie udany i kolorowy .

Chałka z kruszonką

Składniki:

Chałka z kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Chałka z kruszonką
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Do plastikowej miski wsypać mąkę, dodać jajko oraz mleko a następnie rozpuszczone masło.Dodać sól i cukier i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie wyrobić ponownie ciasto i podzielić je ma 4 części. Z każdej części uformować wałek.Końce dokładnie zlepić i zaplatać chałkę. Blachę wyłożyć papierem dać na nią plecionkę i odstawić na około 40 minut. Następnie jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować chałkę. Kruszonkę zrobić z podanych składników bo posypać. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni.

Tagi:

jajka jajko