Sposób przygotowania:
Domowa chałka z kruszonką
Przepis na 2 chałki: Masło roztapiamy – nie zagotowujemy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże cukier i sól – mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko, jogurt jajko i roztopione masło, mieszamy a następnie wyrabiamy na jednolite ciasto dobrze wyrobione - odstawiamy na 30 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na pół, z każdej połówkę z kolei dzielimy na 3 części, z których formujemy wałki podobnej długości. Wałki układamy koło siebie, złączamy trzy końce i zaplatamy warkocz. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 minut Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W mice łączymy masło, cukier puder oraz mąkę rozcierając w palcach – uzyskujemy kruszonkę. Chałki smarujemy mlekiem i oprószamy kruszonką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia.