Sposób przygotowania:
Chałka z żurawiną i nutką gałki
Żurawinę zalać szklanką wrzątku i odłożyć do namoczenia, najlepiej na całą noc. Do miski przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli oraz drożdże. Dodać cukier i startą gałkę muszkatołową. Wymieszać. Mleko pogrzać, masło roztopić i delikatnie ostudzić. Do suchych składników dodać masło i wymieszać. Stopniowo dolewać mleko i wyrabiać ciasto. Dodać osuszone owoce żurawiny. Wyrabiać ciasto do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki ( jeśli jest za mokre lekko dosypać mąki).
Dno miski wysypać mąką, położyć wyrobione ciasto i z góry także lekko mąką posypać. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia, około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Ciasto uformować w waleczek i podzielić na pół i każdy kawałek jeszcze na pół. Każdy kawałek utoczyć w wałeczek o długości około 15-20 cm. Dwa wałeczki zaplatać jeden wokół drugiego, końce zawinąć pod spód i delikatnie chałkę przełożyć na blachę. Jajko roztrzepać i obficie posmarować nim przygotowane ciasto. Piec około 30-35 minut w 180 st. Początkowo studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a potem na kratce. Smacznego!
Dno miski wysypać mąką, położyć wyrobione ciasto i z góry także lekko mąką posypać. Przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia, około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Ciasto uformować w waleczek i podzielić na pół i każdy kawałek jeszcze na pół. Każdy kawałek utoczyć w wałeczek o długości około 15-20 cm. Dwa wałeczki zaplatać jeden wokół drugiego, końce zawinąć pod spód i delikatnie chałkę przełożyć na blachę. Jajko roztrzepać i obficie posmarować nim przygotowane ciasto. Piec około 30-35 minut w 180 st. Początkowo studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a potem na kratce. Smacznego!
zbysiowa
joana30
monikaT83
Asiu dziękuję:)
mysza75
helpless
monikaT83
Madziu zapraszam na porcyjkę:)