lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Chałwowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

czekoladowy biszkopt z kremem chałwowym

Chałwowiec

Składniki:

Chałwowiec

 

  • ciasto:
  • 5 jajek
  • 100 g mąki
  • 125 g cukru pudru
  • 2łyżki kakao
  • krem:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • kostka margaryny
  • 3 szklanki mleka
  • 30 dag chałwy waniliowej
  • starta gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Chałwowiec
Jajka wraz z cukrem ubić na puszystą pianę, stopniowo dodawać przesianą mąkę na przemian z kakaem przez cały czas mieszając .Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy i posypanej bułką tartą. Piec 25 minut w 180 C. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na dwie części. Budynie gotujemy na mleku. Margarynę ucieramy, dodając po trochu zimny budyń, na koniec pokruszoną chałwę. Masę dokładnie mieszamy. Placek przekładamy masą. Wierzch dekorujemy kremem i startą czekolada.