aggnieszkaa

aggnieszkaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 24]

Chatka Puchatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne ciasto bez pieczenia

Chatka Puchatka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chatka Puchatka

 

  • 1l mleka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 0,5l śmietany
  • 5-6 jaj
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 kostki margaryny
  • 6 paczek herbatników
  • 1 galaretka (czerwona)

Sposób przygotowania:

Chatka Puchatka
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wymieszać, wylać na głęboki talerz i odstawić do zastygnięcia. Mleko z cukrem zagotować. W tym czasie ubić śmietanę z jajkami i wlać do gotującego się mleka, mieszać, aby się nie przypaliło aż do momentu kiedy powstanie nam "serek". Następnie odcedzić i odstawić do ostudzenia. Utrzeć masło i margarynę i dodawać zimny serek. Galaretkę pokroić w wężyki. Na płytki talerz wlać odrobinę mleka. Herbatniki namaczać w mleku i układać (mokrym do góry) jak na obrazku. Następnie nałożyć część kremu na środkowe ciasteczko (na całej długości), ułożyć wężyk z galaretki i przykryć masą. Boczne ciasteczka podnieść do góry i zamknąć w trójkąt. Całą chatkę polać polewą. Gotowe!
Chatka Puchatka
Namaczanie herbatników w mleku sprawi że szybko staną się miękkie, nawet tego samego dnia!
Chatka Puchatka
W ten sposób należy układać herbatniki. Z wszystkich ciastek powinno powstać dwie długości standardowej blaszki.