zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chicken alla mexicana

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bardzo pyszne danie z makaronem

Chicken alla mexicana Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chicken alla mexicana

 

  • 7 skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3/4 puszki czerwonej fasoli
  • 80 g kiełków na patelnię
  • 1 czerwona papryka
  • 1,5 łyżki przyprawy do dań meksykańskich
  • pieprz kolorowy do smaku
  • sól morska do smaku
  • ok. 2 szk bulionu ( może być mięsny lub warzywny )
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Chicken alla mexicana
Wszystkie skrzydełka umyć, osuszyć i poprzecinać w zgięciach. Te najcieńsze końcówki można zamrozić i będziemy mieli do ugotowania wywaru na zupę. W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić przygotowane kawałki skrzydełek. Podsmażyć je co jakiś czas obracając a potem dodać cebulę pokrojoną w kostkę i przyprawę do kuchni meksykańskiej. Dalej chwilę smażyć aż cebula się zeszkli. Kolejno dodać odsączoną kukurydzę i kiełki oraz pokrojoną w kostkę paprykę, wszystko podlać bulionem i dusić około 10 minut a potem ewentualnie dosolić i popieprzyć do smaku, dodać natkę. Dusić wszystko pod przykryciem do miękkości skrzydełek i na koniec dodać odsączoną i opłukaną fasolę. Całość zagotować, zagęścić powstały sos odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą ( ale tylko troszkę wody ), zagotować i podawać z ugotowanym makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Chicken alla mexicana
Etap 1podsmażone skrzydełka z kukurydzą papryką cebulę i kiełkami zalać bulionem
Chicken alla mexicana
Etap 2potem na koniec dodac fasolę cerwoną
Chicken alla mexicana
Etap 3danie zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej