Sposób przygotowania:
Chicken kiev czyli roladki z masłem pietruszkowym
Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze, dodać masło, sól i połączyć by powstała masło pietruszkowe. Na przezroczystej folii spożywczej uformować z masła wałek, folie zwinąć i wstawić masło do lodówki by stwardniało. Filety rozbić tłuczkiem i natrzeć pieprzem oraz solą. Gdy masło stwardnieje, wyciągnąć je z folii i pokroić na 4 mniejsze części. Każdą część ułożyć na rozbitym filecie. Filety zwinąć , pamiętając o schowaniu do środka końcówek. Każdą roladkę obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony by się ładnie zrumieniły. Bardzo ważne, by filety były dobrze zwinięte, w przeciwnym razie masło nam wypłynie. Trzeba tez uważać, by zbyt szybko się nie zrumieniły i przypaliły na zewnątrz a były surowe w środku. Roladki najlepsze są zaraz po usmażeniu, wtedy po przekrojeniu masełko pięknie się rozlewa :) . Roladki są soczyste i bardzo smaczne.
weronikaS
marietta
Netka