SUPERPRZEPIS

Chicken kiev czyli roladki z masłem pietruszkowym

  • 3
  • Netka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Chicken kiev czyli roladki z masłem pietruszkowym Więcej zdjęć (5)

Najprostsze chicken kiev z możliwych. Zrobiłam je po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni :). Roladki wyszły soczyste i pyszne, Polecam :)

Składniki:

Chicken kiev czyli roladki z masłem pietruszkowym

 

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka

 

  • 2 garści świeżej natki pietruszki

 

  • 1/2 kostki miękkiego masła (użyłam z Mlekovity )

 

 

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Chicken kiev czyli roladki z masłem pietruszkowym
Natkę pietruszki bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze, dodać masło, sól i połączyć by powstała masło pietruszkowe. Na przezroczystej folii spożywczej uformować z masła wałek, folie zwinąć i wstawić masło do lodówki by stwardniało. Filety rozbić tłuczkiem i natrzeć pieprzem oraz solą. Gdy masło stwardnieje, wyciągnąć je z folii i pokroić na 4 mniejsze części. Każdą część ułożyć na rozbitym filecie. Filety zwinąć , pamiętając o schowaniu do środka końcówek. Każdą roladkę obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony by się ładnie zrumieniły. Bardzo ważne, by filety były dobrze zwinięte, w przeciwnym razie masło nam wypłynie. Trzeba tez uważać, by zbyt szybko się nie zrumieniły i przypaliły na zewnątrz a były surowe w środku. Roladki najlepsze są zaraz po usmażeniu, wtedy po przekrojeniu masełko pięknie się rozlewa :) . Roladki są soczyste i bardzo smaczne.
Chicken kiev czyli roladki z masłem pietruszkowym
z masla i pietruszki uformowac waleczek i wstawic do lodowki
Chicken kiev czyli roladki z masłem pietruszkowym
kazda czesc mmasla ulozyc na filecie i zwinac roaldki
Chicken kiev czyli roladki z masłem pietruszkowym
opanierowane smazyc na rozgrzanym oleju
Chicken kiev czyli roladki z masłem pietruszkowym
usmażone ułożyć na papierze kuchennym by odsączyć z nadmiaru tluszczu