dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Chili con carne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycące, a do tego bardzo smaczne danie mięsno-warzywne. Może być podawane z ryżem, kaszą lub ulubionym pieczywem.

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego wołowiny
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Sól i pieprz do smaku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 10 dag boczku
  • Oregano, bazylia
  • Papryka słodka i ostra do smaku
  • Cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Chili con carne

Krok 1

Chili con carne
Przygotowujemy wszystkie niezbędne składniki.

Warzywa myjemy, oczyszczamy i kroimy w małe kawałki. Boczek kroimy w kostkę. Fasolę odcedzamy z zalewy.

Krok 2

Chili con carne
Posiekaną cebulę smażymy z czosnkiem, boczkiem i mięsem mielonym.

Cebulę szkolimy na oliwie. Dodajemy czosnek i boczek. Całość chwilę smażymy. Następnie dodajemy mięso mielone. Całość smażymy, co jakiś czas mieszając.

Krok 3

Chili con carne
Do mięsa mielonego dodajemy przecier oraz paprykę.

Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, oraz doprawiamy do smaku. Całość chwilę smażymy. Możemy podlać niewielką ilością wody. Następnie dodajemy paprykę i całość chwilę dusimy.

Krok 4

Chili con carne
Całość dusimy do miękkości wszystkich składników.

Pod sam koniec dodajemy fasolę. Doprawiamy do smaku. Chwilę dusimy do miękkości wszystkich składników. Smacznego.