smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Chili con carne

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne danie kuchni amerykańskiej. Bardziej bym wskazywała na Meksyk, lecz jest inaczej. Smaczne i musi być dobrze przyprawione.

Chili con carne

Składniki:

Chili con carne

 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili bez pestek
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Chili con carne
1. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić cebulkę, a następnie dodać mięso mielone i chwilę smażyć.

2. Mięso podsmażone wraz z cebulą przełożyć do rondla i zalać 1,5 l wody, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę paprykę.

3. Kukurydzę, fasolę odcedzić na sitku i dołożyć do całości

4. Dodać pozostałe składniki, doprawić na pikantnie i gotować.



Tagi:

mięso beza bezy