Sposób przygotowania:
Chili con carne
Wołowinę kroimy w kostkę, a następnie w bardzo cieniutkie plasterki. Można wcześniej ją lekko schłodzić w zamrażalce wtedy się będzie dobrze kroiła. Następnie smarujemy i marynujemy całą noc w „Pasta meksykańska do wołowiny”. Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy solą. Zeszkloną cebulkę przekładamy do miseczki i wrzucamy wołowinę wraz z pastą. Smażymy na dużym ogniu nieustannie mieszając. Gdy zacznie puszczać soki dodajemy usmażoną cebulę, pokrojoną papryczkę chili i zmniejszamy ogień. Dodajemy pomidora, przecier pomidorowy i zalewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 30 minut. Następnie dodajemy fasolkę konserwową i trzymamy na ogniu kolejne 15-20 minut, aż całość zgęstnieje. Pod koniec dodajemy kukurydzę. Można podawać z ryżem ugotowanym z domieszką słodkiej papryki.