nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Chili con carne 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Solidnie doprawione i sycące danie jednogarnkowe.

Chili con carne 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chili con carne 3

 

Sposób przygotowania:

Chili con carne 3
Najlepiej zacząć przygotowywanie tego dania od oczyszczenia z nasion i pokrojenia w kostkę papryki oraz odcedzenia fasolki z puszkowej zalewy, będzie nam łatwiej je potem już naszykowane dodać do potrawy podczas jej przyrządzania. Przygotowaną fasolkę i paprykę odstawić chwilowo na bok, a cebulę pokroić w kostkę, ząbki czosnku zaś drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i następnie przełożyć do garnka cebulę, chwilkę ją podsmażyć, a następnie dodać do niej czosnek i oba warzywa obsypać przyprawami (dużą ilością oregano i kminku oraz solidną szczyptą chili). Chwilkę razem podsmażać i następnie dodać do garnka mięso mielone. Gdy będzie widać, że mięso pod wpływem podsmażania go z innymi składnikami nie jest już surowe należy dodać 100 ml wody i pomidory z puszki. Znowu całość przez moment gotować na niedużym płomieniu. Podsmażane składniki w garnku należy dość często mieszać, by się nie przypalały. Pod sam koniec dodajemy paprykę, którą też chwilkę razem podsmażamy z resztą składników i już na sam koniec dodajemy fasolkę. W końcowym etapie należy całość zamieszać, doprawić solą do smaku, zdjąć z ognia i przelać do talerzyka. Danie można jeść samo, bez żadnych dodatków lub jeśli ktoś ma ochotę to smacznie pasuje do ryżu, czy makaronu.
Chili con carne 3
Podsmażona na oliwie z oliwek cebula oraz ząbki czosnku obsypane przyprawami.
Chili con carne 3
Dodane do cebuli,czosnku i przypraw mięso mielone.
Chili con carne 3
Gdy mięso mielone się już dobrze podsmaży,nie będzie surowe należy dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
Chili con carne 3
Czerwoną fasolkę z puszki dodajemy do dania dopiero na sam koniec przygotowywania potrawy.

Tagi:

mięso beza bezy