Sposób przygotowania:
Chili con carne 3
Najlepiej zacząć przygotowywanie tego dania od oczyszczenia z nasion i pokrojenia w kostkę papryki oraz odcedzenia fasolki z puszkowej zalewy, będzie nam łatwiej je potem już naszykowane dodać do potrawy podczas jej przyrządzania. Przygotowaną fasolkę i paprykę odstawić chwilowo na bok, a cebulę pokroić w kostkę, ząbki czosnku zaś drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek i następnie przełożyć do garnka cebulę, chwilkę ją podsmażyć, a następnie dodać do niej czosnek i oba warzywa obsypać przyprawami (dużą ilością oregano i kminku oraz solidną szczyptą chili). Chwilkę razem podsmażać i następnie dodać do garnka mięso mielone. Gdy będzie widać, że mięso pod wpływem podsmażania go z innymi składnikami nie jest już surowe należy dodać 100 ml wody i pomidory z puszki. Znowu całość przez moment gotować na niedużym płomieniu. Podsmażane składniki w garnku należy dość często mieszać, by się nie przypalały. Pod sam koniec dodajemy paprykę, którą też chwilkę razem podsmażamy z resztą składników i już na sam koniec dodajemy fasolkę. W końcowym etapie należy całość zamieszać, doprawić solą do smaku, zdjąć z ognia i przelać do talerzyka. Danie można jeść samo, bez żadnych dodatków lub jeśli ktoś ma ochotę to smacznie pasuje do ryżu, czy makaronu.