monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Chili con carne po polsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zapraszam na pyszne sycące i rozgrzewające danie typu chili con carne przygotowane na polski sposób:),można go podać do pieczywa, makaronu czy ryżu, polecam.

Chili con carne po polsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chili con carne po polsku

 

  • 1x Zupa prezydencka Hortex
    300 g schabu bez kości
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki fasoli czerwonej z puszki

  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej

  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki

  • 2 łyżki koncentratu

  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka margaryny
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa

  • chili mielone w płatach
  • sól,pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Chili con carne po polsku
Mięso umyć i osuszyć. Zmielić w maszynce do mięsa o średniej wielkości oczkach. Cebulkę pokroić w małą kostkę. Zeszklić ją na rozgrzanej margarynie. Dodać mięso i smażyć aż się zetnie. Następnie dodać pokrojoną paprykę i smażyć dalej około 2-3 minut. Dodać zupę prezydencką i smażyć aż warzywa zmiękną. Kukurydzę i fasolę odsączyć, i przepłukać pod bieżącą wodą i odcedzić. Dodać do garnka i smażyć około 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz świeżo zmielonymi płatkami chili. Dodać gałkę i wymieszać. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Wlać około szklanki wody. Dodać koncentrat wymieszać i zagotować. Gotować około 5 minut, dodać cukier i po minucie zdjąć z ognia. Smacznego!
Chili con carne po polsku
schab zmielić w maszynce do mięsa
Chili con carne po polsku
do podsmażonego mięsa dodać zupę prezydencka
Chili con carne po polsku
dodać fasolę i kukurydzę