Monika Kowalczyk-Jas

Monika Kowalczyk-Jas

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Chińska zupa z pulpecikami z kuskusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 500
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i pyszne danie dla całej rodziny, łatwe w przygotowaniu nawet dla najmniej wprawionych w kuchni.

Chińska zupa z pulpecikami z kuskusem

Składniki:

Chińska zupa z pulpecikami z kuskusem

 

  • 300 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/3 szklanki kuskusu
  • 4 większe ziemniaki
  • 3 większe pieczarki
  • 1 mrożonka Hortex "Mieszanka chińska"
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju, odrobina masła,
  • 2 serki topione śmietankowe (trójkąciki)
  • ewentualnie 1 kostkę bulionową

Sposób przygotowania:

Chińska zupa z pulpecikami z kuskusem
Pulpeciki: Kuskus zalać przegotowaną niewielką ilością wody (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Gdy napęcznieje dodać do mięsa mielonego. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa wyrobić małe pulpeciki a następnie podsmażyć na oleju.Zupa: Pieczarki pokroić w cienkie paski i podsmażyć krótko w niewielkiej ilości masła. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ziemniaki zalać wodą (ok. 2-2,5 litra) lub wywarem przygotowanym z kostki, dodać przyprawy i gotować aż składniki będą miękkie. Wówczas wrzucić do garnka przygotowane wcześniej pieczarki i mrożonkę Hortex "Mieszanka chińska". Pogotować jeszcze ok. 10 minut i jeszcze raz doprawić do smaku. Na koniec zaciągnąć całość 2 serkami topionymi. Podawanie: Na talerzu wykładamy sporą ilość pulpecików i zalewamy przygotowaną zupą. Smacznego!