Sposób przygotowania:
Chińszczyzna wg lenian
Przygotować sos zaczynając od wsypania cukru do garnka, zalać octem i wstawić na gaz, zamieszać. Marchewkę obrać i drobno posiekać w paseczki. Gdy ocet z cukrem zacznie wrzeć dodać marchewkę i gotować na średnim ogniu około 10 minut aby trochę zgęstniał. Odstawić. Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić w paski. Czosnek i chili obrać, posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i odstawić na 3 godziny do lodówki. Czosnek, cebulę, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Grzyby mun zalać ciepłą wodą aby zmiękły i pokroić w paski. Bambusa odsączamy z zalewy. Paprykę pokroić w paski a brokuł podzielić na różyczki. W woku na dużym ogniu rozgrzać olej. Mięso smażyć, aż się zrumieni następnie wyjąć na talerz. Do woka wkładać po kolei czosnek, cebulę, przemieszać, potem marchewkę, grzyby znów chwilę przemieszać i dodać groszek i brokuł, następnie bambusa i paprykę, smażyć na dużym ogniu 10 minut. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i pieprz, wymieszać i wtedy dodać sos słodko-kwaśny, znów zamieszać i wrzucić usmażone wcześniej mięso, smażyć by zredukować trochę sosu, wsypać 1/2 łyżki mąki kukurydzianej,dobrze wymieszać. Zestawić z ognia Podawać na ryżu jaśminowym