lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Chińszczyzna wg lenian

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ryżem, popularna chińszczyzna, trochę pracochłonna ale efekt wspanialy

Chińszczyzna wg lenian Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chińszczyzna wg lenian

 

  • 500- 600 g piersi kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 papryka
  • 50 g grzybów mun
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 g pędów bambusa z zalewy
  • 120 g zielonego groszku w strączkach
  • 3 łyżki sezamu,
  • olej
  • sos sojowy
  • pieprz
  • mąka kukurydziana
  • na sos słodko-kwaśny: 250 g cukru, 250 ml octu 10%, 60 g marchewki

 

  • marynata:
  • sezam
  • pół małej papryczki chili,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • szczypta curry,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • 3 łyżki sosu ostrygowego,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka oleju ryżowego,
  • pieprz, pół cytryny

Sposób przygotowania:

Chińszczyzna wg lenian
Przygotować sos zaczynając od wsypania cukru do garnka, zalać octem i wstawić na gaz, zamieszać. Marchewkę obrać i drobno posiekać w paseczki. Gdy ocet z cukrem zacznie wrzeć dodać marchewkę i gotować na średnim ogniu około 10 minut aby trochę zgęstniał. Odstawić. Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić w paski. Czosnek i chili obrać, posiekać. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i odstawić na 3 godziny do lodówki. Czosnek, cebulę, marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Grzyby mun zalać ciepłą wodą aby zmiękły i pokroić w paski. Bambusa odsączamy z zalewy. Paprykę pokroić w paski a brokuł podzielić na różyczki. W woku na dużym ogniu rozgrzać olej. Mięso smażyć, aż się zrumieni następnie wyjąć na talerz. Do woka wkładać po kolei czosnek, cebulę, przemieszać, potem marchewkę, grzyby znów chwilę przemieszać i dodać groszek i brokuł, następnie bambusa i paprykę, smażyć na dużym ogniu 10 minut. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i pieprz, wymieszać i wtedy dodać sos słodko-kwaśny, znów zamieszać i wrzucić usmażone wcześniej mięso, smażyć by zredukować trochę sosu, wsypać 1/2 łyżki mąki kukurydzianej,dobrze wymieszać. Zestawić z ognia Podawać na ryżu jaśminowym
Chińszczyzna wg lenian
Etap 1
Chińszczyzna wg lenian
Wszystkie składniki marynaty wymieszać, dodać mięso i odstawić
Chińszczyzna wg lenian
Etap 3
Chińszczyzna wg lenian
Do woka wkładać po kolei czosnek, cebulę, przemieszać, potem marchewkę...