Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Chleb czysto pszenny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny domowy bochen chleba pszennego ... Tak rozpoczyna się moja przygoda z domowym pieczywem - chleb znikną ekspresowo...

Chleb czysto pszenny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb czysto pszenny

 

Sposób przygotowania:

Chleb czysto pszenny
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i cukier - mieszamy, dodajemy miękkie masło. W rondlu mieszamy mleko z wodą, dodajemy drożdże. Wlewamy do mąki, mieszamy, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia. Ciasto odgazowujemy. Z ciasta formujemy bochen, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni, pieczemy przez 10 minut, zmniejszamy grzanie do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Studzimy na kratce.
Chleb czysto pszenny
mąkę mieszamy z solą i cukrem dodajemy masło
Chleb czysto pszenny
dodajemy mleko wymieszane z wodą i drożdżami
Chleb czysto pszenny
wyrabiamy caisto aby było gładkie i odstawiamy
Chleb czysto pszenny
kiedy wyrośnie formujemy bochenek i przykrywamy następnie peiczemy

Tagi:

chleb