Sposób przygotowania:
Chleb drożdżowy z niespodzianką
Do miski przesiać mąkę. Dodać pokruszone drożdże, sól, pieprz oraz bazylię. Wymieszać dokładnie, rozcierając przy drożdże. W osobnej miseczce roztrzepać jajko i dodać do miski razem z olejem, ponownie wymieszać. Wlać połowę przygotowanej wody i wyrabiać ciasto dolewając wodę. Wyrabiać do momentu połączenia składników. Ciasto powinno być gładkie i ochłodzić do ręki. Miskę wysmarować olejem i położyć kulę ciasta. Posypać lekko mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy to nastąpi ciasto ponownie wyrobić i podzielić na dwie części. Pierwszą z nich położyć na dno keksówki. Parówki obrać z osłonek i położyć na cieście. Przykryć drugą porcja ciasta. Odłożyć na kolejne 15 minut do wyrośnięcia. Następnie zwilżyć górę wodą, zrobić dekoracyjne nacięcia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st, piec około 55-60 minut. Wyjąć ostudzić i pokroić na grube kanapki. Smacznego!
marietta
monikaT83