Sposób przygotowania:
Chleb drożdżowy z płatkami i ziarnami
Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Następnie wsypać płatki owsiane i żytnie. Wsypać także sezam i słonecznik. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Rozczyn wlać do misy robota, dodać oliwę i wyrobić jednolite gładkie ciasto. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek. Przełożyć do formy i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanych jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. piec około 40 minut. Wystudzić na kratce.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek. Przełożyć do formy i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanych jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. piec około 40 minut. Wystudzić na kratce.
ETAP 1:
Do misy robota wsypać obie mąki i sól.
ETAP 2:
Następnie wsypać płatki owsiane i żytnie. Wsypać także sezam i słonecznik.
ETAP 3:
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Rozczyn wlać do misy robota, dodać oliwę i wyrobić jednolite gładkie ciasto. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
ETAP 4:
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek.
ETAP 5:
Przełożyć do formy i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować roztrzepanych jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. piec około 40 minut.
Wystudzić na kratce
zbysiowa
Alex_M
dziękuję! dobry był :)
Nina W.
Alex_M
dzięki :)