Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb mleczny z ryżem na drożdżach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mięciutki i wilgotny chlebek na drożdżach z dodatkiem ryżu gotowanego na mleku. Idealny na śniadanie z dżemem lub miodem

Chleb mleczny z ryżem na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb mleczny z ryżem na drożdżach

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb mleczny z ryżem na drożdżach
Ryż ugotowany na mleku wystudzić, wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Drożdże i cukier wymieszać w ciepłym mleku. Masło rozpuścić i wystudzić. Do misy robota wsypać obie mąki i sól, wrzucić ryż, rozczyn i masło. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie wyjąć na stolnicę, zagnieść krótko, uformować podłużny bochenek i włożyć do wyścielonej papierem keksówki o długości 20cm. Następnie chleb spryskać wodą, posypać makiem i delikatnie przyklepać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto naciąć dowolnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce.
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach
Ryż ugotowany na mleku wystudzić, wymieszać dokładnie aby nie było grudek.
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach
Drożdże i cukier wymieszać w ciepłym mleku. Masło rozpuścić i wystudzić. Do misy robota wsypać obie mąki i sól, wrzucić ryż, rozczyn i masło. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach
Następnie wyjąć na stolnicę, zagnieść krótko, uformować podłużny bochenek i włożyć do wyścielonej papierem keksówki o długości 20cm.
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach
Następnie chleb spryskać wodą, posypać makiem i delikatnie przyklepać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.