Sposób przygotowania:
Chleb mleczny z ryżem na drożdżach
Ryż ugotowany na mleku wystudzić, wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Drożdże i cukier wymieszać w ciepłym mleku. Masło rozpuścić i wystudzić. Do misy robota wsypać obie mąki i sól, wrzucić ryż, rozczyn i masło. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Następnie wyjąć na stolnicę, zagnieść krótko, uformować podłużny bochenek i włożyć do wyścielonej papierem keksówki o długości 20cm. Następnie chleb spryskać wodą, posypać makiem i delikatnie przyklepać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto naciąć dowolnie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce.
zewa
Alex_M
zgadzam się :) a do tego nic się nie marnuje ;) reszta ryżu z obiadu czy śniadania ląduje w chlebku ;)