Sposób przygotowania:
Japoński chleb mleczny
Zaczyn: mąkę wymieszać z wodą za pomocą rózgi, postawić na ogniu i mieszając podgrzewać cały czas aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Do pojemnika od robota wsypać mąkę, cukier (odłożyć łyżeczkę do rozczynu), sól i mleko w proszku, zamieszać. Dodać jajko i rozpuszczone masło. Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać, dodać śmietanę i wymieszać. Wlać do pojemnika, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. Przełożyć do formy o długości 30cm, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem lub całym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce