Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Japoński chleb mleczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny, puszysty, lekko słodki chlebek japoński. Świetnie smakuje ze słodkimi dodatkami, na 2-3 dzień warto go opiec i podać z zimnym masłem

Japoński chleb mleczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Japoński chleb mleczny

 

 

Sposób przygotowania:

Japoński chleb mleczny
Zaczyn: mąkę wymieszać z wodą za pomocą rózgi, postawić na ogniu i mieszając podgrzewać cały czas aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Do pojemnika od robota wsypać mąkę, cukier (odłożyć łyżeczkę do rozczynu), sól i mleko w proszku, zamieszać. Dodać jajko i rozpuszczone masło. Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać, dodać śmietanę i wymieszać. Wlać do pojemnika, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. Przełożyć do formy o długości 30cm, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem lub całym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut. Wystudzić na kratce
Japoński chleb mleczny
Zaczyn: mąkę wymieszać z wodą za pomocą rózgi, postawić na ogniu i mieszając podgrzewać cały czas aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Japoński chleb mleczny
Do pojemnika od robota wsypać mąkę, cukier (odłożyć łyżeczkę do rozczynu), sól i mleko w proszku, zamieszać. Dodać jajko i rozpuszczone masło.
Japoński chleb mleczny
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać, dodać śmietanę i wymieszać. Wlać do pojemnika, zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Japoński chleb mleczny
Po tym czasie wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. Przełożyć do formy o długości 30cm, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować białkiem lub całym jajkiem.