Sposób przygotowania:
Chleb na owsianceWykonanie :
Najpierw odmierzyłam 500 g mąki, a potem wsypałam do misy. Dodałam drożdże i wymieszałam. Do miseczki wsypałam płatki owsiane i rękoma je skruszyłam. Przygotowałam wrzątek i wlałam go do płatków. Dodałam masło i miód płynny. Wsypałam sól i zalałam mlekiem. Rozmieszałam, zostawiłam do przestudzenia, a potem połączyłam z mąką i drożdżami. Miksowałam ( końcówka hak ) 20 minut na małych obrotach. Ciasto jest rzadkie co widać na fotce ale nie przejmujcie się tym tak ma być. Od siebie dodałam do ciasta na sam koniec pół szklanki słonecznika łuskanego. Jednak stanowczo uważam że to jest za mało . Przynajmniej mogłam dać półtorej szklanki słonecznika. Tak zniknął że nawet go nie widać. Zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia ciasto. Przygotowałam dwie formy od babki. Do jednej włożyłam papier do pieczenia ,a do drugiej sylikonowej wlałam oliwę z oliwek i wysmarowałam ja. Następnie obsypałam płatkami owsianymi. Przełożyłam ciasto do dwóch form i zostawiłam je do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekłam godzinę w 190 stopniach .