Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Wybuchowy chlebek z granatem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 6

To był szalony pomysł na upieczenie chlebka z owocami granatu. Sama byłam zaskoczona, bo w smaku wyszedł bardzo dobry.

Wybuchowy chlebek z granatem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wybuchowy chlebek z granatem

 

  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 100 g mąki z nasion amarantusa
  • 100 g mąki tortowej
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych
  • 100 g słonecznika łuskanego
  • 1 owoc granatu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu prawdziwego
  • 20 g drożdży świeżych
  • 600 ml maślanki

Sposób przygotowania:

Wybuchowy chlebek z granatem

1.

Wybuchowy chlebek z granatem
Wsypanie do miski wszystkich czterech rodzajów mąki

Przygotowałam miskę, do której wsypałam cztery rodzaje mąki, a mianowicie: mąkę krupczatkę, mąkę orkiszową, mąkę z nasion amarantusa oraz mąkę tortową. Wymieszałam je łyżką drewnianą.

2.

Wybuchowy chlebek z granatem

Do wymieszanych mąk wsypałam otręby orkiszowe i znowu wymieszałam.

3.

Wybuchowy chlebek z granatem

Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i ciepły dodałam do miski.

4.

Wybuchowy chlebek z granatem

Owoc granatu obrałam, podzieliłam na pestki i dodałam do miski. Sok, który wypłynął również wlałam do miski.

5.

Wybuchowy chlebek z granatem

Następnym składnikiem była sól kuchenna, którą wsypałam i wymieszałam łyżką drewnianą.

6.

Wybuchowy chlebek z granatem

Miód prawdziwy ( najlepiej jeśli mamy płynny ) również dodałam i znowu dokładnie wymieszałam.

7.

Wybuchowy chlebek z granatem

Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski, ponownie łyżką wymieszałam składniki.

8.

Wybuchowy chlebek z granatem

Na samym końcu wlałam maślankę, którą miałam w temperaturze pokojowej. Wszystko bardzo dokładnie wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.

9.

Wybuchowy chlebek z granatem

Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Znowu odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.

10.

Wybuchowy chlebek z granatem

Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.

11.

Wybuchowy chlebek z granatem

Smacznego !


Tagi:

chleb pieczywo