Sposób przygotowania:
Wybuchowy chlebek z granatem1.
 
Przygotowałam miskę, do której wsypałam cztery rodzaje mąki, a mianowicie: mąkę krupczatkę, mąkę orkiszową, mąkę z nasion amarantusa oraz mąkę tortową. Wymieszałam je łyżką drewnianą.
2.
 
Do wymieszanych mąk wsypałam otręby orkiszowe i znowu wymieszałam.
3.
 
Słonecznik łuskany uprażyłam na suchej patelni i ciepły dodałam do miski.
4.
 
Owoc granatu obrałam, podzieliłam na pestki i dodałam do miski. Sok, który wypłynął również wlałam do miski.
5.
 
Następnym składnikiem była sól kuchenna, którą wsypałam i wymieszałam łyżką drewnianą.
6.
 
Miód prawdziwy ( najlepiej jeśli mamy płynny ) również dodałam i znowu dokładnie wymieszałam.
7.
 
Świeże drożdże poskubałam w palcach i wrzuciłam do miski, ponownie łyżką wymieszałam składniki.
8.
 
Na samym końcu wlałam maślankę, którą miałam w temperaturze pokojowej. Wszystko bardzo dokładnie wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 30 minut.
9.
 
Po upływie tego czasu ciasto "odgazowałam" i przełożyłam do silikonowych foremek. Znowu odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na czas 20 minut.
10.
 
Wcześniej nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i kiedy osiągnął swoją temperaturę wstawiłam foremki z ciastem na czas 15 minut. Potem zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam jeszcze chlebki przez 35 minut.
11.
 
Smacznego !
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
