Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z ciecierzycą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Mięciutki i wilgotny chleb z kuleczkami ciecierzycy w środku. Z dodatkiem sezamu i oleju sezamowego.

Chleb na zakwasie z ciecierzycą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z ciecierzycą

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z ciecierzycą
Do misy wrzucić składniki zaczynu, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia dodać do zaczynu wodę, mąkę, sól. Wsypać ugotowaną ciecierzycę, a potem dodać sezam i olej. Wyrobić jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować. Przełożyć do długiej keksówki, posypać mąką, wyrównać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze 25 minut. Wystudzić na kratce
Chleb na zakwasie z ciecierzycą
Do misy wrzucić składniki zaczynu, wymieszać dokładnie, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Chleb na zakwasie z ciecierzycą
Następnego dnia dodać do zaczynu wodę, mąkę, sól. Wsypać ugotowaną ciecierzycę, a potem dodać sezam i olej. Wyrobić jednolite ciasto.
Chleb na zakwasie z ciecierzycą
Przykryć ściereczką i odstawić na 4 godziny. Po tym czasie ciasto odgazować.
Chleb na zakwasie z ciecierzycą
Przełożyć do długiej keksówki, posypać mąką, wyrównać. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 3 godziny.