Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Upiekłam ponad 100 różnych chlebów, ale pomysłów nadal pełna głowa! Pomysł na ten chleb zrodził się niespodziewanie w sklepie, gdy szperałam między mąkami, ziarnami i kaszami.

Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy

 

  • Zaczyn:
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 100 g wody
  • 100 g mąki żytniej typ 2000
  • Namaczane ziarno:
  • 100 g pszenicy
  • Woda
  • Ciasto właściwe:
  • 250 ml wody
  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g słonecznika + do posypania

 

Sposób przygotowania:

Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy
Pierwszego dnia wieczorem należy przygotować pszenicę: wsypać do rondelka, przepłukać, zalać wodą 1cm ponad powierzchnię ziaren, postawić na gaz i gotować 10 minut. zdjąć z ognia (wody nie odlewać) pozostawić do wystudzenia, przykryć szczelnie i odstawić do rana. Zaczyn: zmieszać składniki i odstawić przykryte folią do rana. Następnego dnia rano wsypać do misy robota mąkę i sól, dodać słonecznik, wodę wlać do zaczynu, wymieszać, wlać do misy, dodać namoczoną pszenicę. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o średnicy 23cm, wyrównać, posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce
Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy
Pierwszego dnia wieczorem należy przygotować pszenicę
Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy
Zaczyn: zmieszać składniki i odstawić przykryte folią do rana.
Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy
Następnego dnia rano wsypać do misy robota mąkę i sól, dodać słonecznik, wodę wlać do zaczynu, wymieszać, wlać do misy, dodać namoczoną pszenicę. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia.
Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy
Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o średnicy 23cm, wyrównać, posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.