Sposób przygotowania:
Chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy
Pierwszego dnia wieczorem należy przygotować pszenicę: wsypać do rondelka, przepłukać, zalać wodą 1cm ponad powierzchnię ziaren, postawić na gaz i gotować 10 minut. zdjąć z ognia (wody nie odlewać) pozostawić do wystudzenia, przykryć szczelnie i odstawić do rana. Zaczyn: zmieszać składniki i odstawić przykryte folią do rana. Następnego dnia rano wsypać do misy robota mąkę i sól, dodać słonecznik, wodę wlać do zaczynu, wymieszać, wlać do misy, dodać namoczoną pszenicę. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 4 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć do formy o średnicy 23cm, wyrównać, posypać słonecznikiem. Przykryć ściereczką i odstawić na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce
zewa
anemon
Alex_M
dzięki :) to moje drugie podejście do ziaren pszenicy i wolałam je podgotować, wtedy lepiej smakują mi w chlebie.
Alex_M
dziękuję, jeszcze kromeczka została, chcesz? ;)
zewa
Ja następnym razem też podgotuję, zobaczę jaka jest różnica :)
Alex_M
pszenica była w tym wypadku bardziej miękka i lepiej się jadło ten chlebek niż poprzedni. ale może to zależy od samego ziarna? i Twoja jest miękka po samym namaczaniu? :) nie dowiemy się jak nie spróbujesz ;)
edytaha
Alex_M
bardzo Ci dziękuję :):):) mogę dużo piec i eksperymentować dzięki temu, że mąż dużo chlebka pochłania a sklepowego nie weźmie już do ust ;)
2milutka
Alex_M
dziękuję :):)
mysza75
Alex_M
dokładnie tak :)