Sposób przygotowania:
Chleb owocowy
Należy zrobić mieszankę owocową: Owoce obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Namoczone wcześniej rodzynki osuszyć, posypać mąką, doprawić skórką cytrynową, cukrem i dodać do pokrojonych owoców. Przygotować ciasto:
Cukier utrzeć z masłem i cukrem waniliowym, wbić po jednym jajku, dodać stopniowo mąkę, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny oraz rozczyn (z drożdży podrośniętych na osłodzonym mleku). Ciasto należy dobrze wyrobić, następnie wymieszać z owocami i przełożyć do wysmarowanej masłem, posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Przez pierwsze 30 minut nie wolno otwierać piekarnika. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia w formie. Smacznego
Cukier utrzeć z masłem i cukrem waniliowym, wbić po jednym jajku, dodać stopniowo mąkę, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny oraz rozczyn (z drożdży podrośniętych na osłodzonym mleku). Ciasto należy dobrze wyrobić, następnie wymieszać z owocami i przełożyć do wysmarowanej masłem, posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Przez pierwsze 30 minut nie wolno otwierać piekarnika. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia w formie. Smacznego