marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Chleb owocowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia chleba

Chleb owocowy

Składniki:

Chleb owocowy

 

Sposób przygotowania:

Chleb owocowy
Należy zrobić mieszankę owocową: Owoce obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Namoczone wcześniej rodzynki osuszyć, posypać mąką, doprawić skórką cytrynową, cukrem i dodać do pokrojonych owoców. Przygotować ciasto:
Cukier utrzeć z masłem i cukrem waniliowym, wbić po jednym jajku, dodać stopniowo mąkę, a następnie 1 łyżkę soku z cytryny oraz rozczyn (z drożdży podrośniętych na osłodzonym mleku). Ciasto należy dobrze wyrobić, następnie wymieszać z owocami i przełożyć do wysmarowanej masłem, posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu przez około 1 godzinę. Przez pierwsze 30 minut nie wolno otwierać piekarnika. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia w formie. Smacznego